Thuishaven te Hoek van Holland

Het projectgebied ligt aan de rand van de Berghaven net buiten het dorpscentrum. De locatie is onderdeel van het Waterwegcentrum-Oost. Het spectaculaire uitzicht op de Nieuwe Waterweg en de overzijde maken met de bijzondere sfeer van Oude Hoek de locatie tot een interessant woongebied.


​De plangrens loopt rond het gebied dat wordt afgebakend door de Havenweg, Stationsweg en de Cruquiusweg. Op de locatie zijn 10 woningen reeds gerealiseerd in fase 1. Om inzicht te geven in de doelgroep, type woningen en lokale woningmarkt voor deze fase, hebben we advies ingewonnen bij makelaars. Gekozen is voor een luxe woonsegment met tweekappers en vrijstaande woningen. Met vele opties en indelingsvarianten willen wij de woningen voor een brede doelgroep aantrekkelijk maken.


Ons ontwerp maakt het buurtschap op een logische manier af door de voorkanten van de woningen op de omliggende straten te richten en de achtertuinen aan het reeds gerealiseerde binnenterrein. Op de hoek nabij het monument komen twee vrijstaande woningen. Deze markeren het pleintje en kijken uit over de haven. Aan de Havenweg komen 8 stuks 2-onder-1 kapwoningen met ruime voortuinen van circa 3 meter, voldoende voor een mooie plek in de zon. Aan de Cruquiusweg zijn 2 stuks ​2-onder-1 kapwoningen en 4 stuks vrijstaande woningen gesitueerd. Vanuit de voorkant van de woning kijk je hier prachtig schuin weg op de Berghaven, de plattegrond biedt ruimte en vrijheid om hier een grote leefkeuken of de woonkamer te maken. Per straatwand is één rooilijn gehanteerd.

De hoofdvorm van de woningen bestaat uit één bouwlaag met steile kap, waarmee de woningen aansluiting zoeken bij de kleinschaligheid en informele uitstraling van de 1e fase. Deze hoofdvorm wordt verbijzonderd door een verticaal accent van twee lagen, die de woningen een eigen identiteit verlenen. Deze accenten markeren de entree en komen in drie series voor, die de suggestie van kleine architectonische eenheden ondersteunt. De kleinschaligheid van de eenheden wordt nog ondersteund door verschillend kleurgebruik van het mestelwerk en een enkele 2-onder-1 kapwoning met rode dakpan.

​De vormgeving van de verticale accenten heeft een stoer karakter dat bij deze plek nabij de monding van de Nieuwe Waterweg hoort. De twee accenten van de 2-onder-1 kapwoningen zijn gemetseld, de accenten van de vrijstaande woningen zijn industriëler in metaal en glas uitgevoerd. Zo wordt een hedendaagse variant van de Hollandse bouwstijl gebouwd, die een relatie aangaat met zowel de traditionele, kleinschalige omgeving, als de stoerdere industriële omgeving. Ze verlenen het plan een sfeervol en rustig, maar ook karaktervol beeld.